Vrátili jste sluch válečnému veteránovi Standovi

Publikoval(a) administrator dne

Rád bych zase slyšel zpívat ptáky, ty jsem neslyšel už hodně dlouho…” řekl mi Standa, alias Mac na jednom cvičení, které nás má připravit na hrůzy ukrajinské války. Člověk, který obdržel řadu vyznamenání, včetně dvou Záslužných křížů a 23 let sloužil vlasti si podle nás zaslouží návrat k plnohodnotnému životu. Proto mu chceme pomoci. Pomůžete nám prosím?

DĚKUJEME! DARY, KTERÉ ZAŠLETE NAVÍC DÁME NA NÁKUP ZDRAVOTNICKÉHO MATERIÁLU, KTERÝ STANDA POTŘEBUJE K PRÁCI.

NEVRATNÉ 60% POŠKOZENÍ SLUCHU

Standa má za sebou úctyhodnou kariéru. Pomáhal v Kosovu s jednotkami KFOR, byl s českými vojáky v Afghánistánu, dělá potápěče a přes 10 let je hasič. Vyprošťuje lidi z vozů při nehodách, zasahoval u řady náročných požárů a havárií. První Záslužný kříž obdržel po zásahu v civilu, kdy zachránil život tonoucímu v lomu Leštinka. Jindy v civilu zachránil život člověka, který při autonehodě přišel o obě nohy. Říká, že ho vede intuice a na nehody se připraví dřív než přijdou. Je to prostě člověk, který má srdce na správném místě a jako běžný občan jsi rád, že je na blízku když se dostaneš do průšvihu.

“Jednou jsme hasili požár a pak jsem zjistil, že jsem se s hadicí proplazil lednicí. To mě pobavilo. V hořící budově je takové horko, že se musíš plazit. Když zvedneš hlavu, je to jako bys jí dal do pece.”

Sluch se mu začal výrazně horšit během jeho služby u vojenské letištní hasičské jednotky. My bychom rádi, aby Standa opět slyšel místo na čtyřicet na celých sto procent. Nyní totiž pomáhá v těch nejnebezpečnějších podmínkách. 

MAC STÁLE POMÁHÁ – ZACHRAŇUJE ŽIVOTY NA UKRAJINĚ

Od 24. února jsme se s Macem potkali na Ukrajině opakovaně. Má za sebou již tři výjezdy. Pomáhal cvičit ukrajinské vojáky i záchranáře v první pomoci. Nejextrémnější je ale záchrana, ošetření a stahování zraněných civilistů a vojáků z míst, kde se aktivně bojuje. Dělostřelecké granáty zde často doslova prší z nebe, budova polní nemocnice i sanitky jsou poseta jizvami od šrapnelů. V takových podmínkách je Mac ochotný pracovat a pracuje. Za jeho práci u Bachmutu s týmem Fénix dostal druhý Záslužný kříž. To, že neslyší je zde obrovským limitujícím faktorem. Neslyší přilétající granáty, ani blížící se nepřátele, kteří jsou občas jen o pár bloků dál. Stejně tak si občas nevšimne, když mu říkáte o pomoc. Kvalitní naslouchátka jsou zde opravdu nutná.

SKROMNOST JE JEHO CTNOST

Když jsme se Maca snažili přesvědčit, že se mu na naslouchátka složíme tak řekl doslova “ne, Ukrajinci teď potřebují pomoc více”. A až po velkém naléhání, že se díky naslouchátku výrazně zvedne jeho schopnost nám na Ukrajině pomáhat souhlasil s touto sbírkou. Není třeba mnoho, žádáme jen o to nejnutnější.  

AKTUALIZACE K 2. 2. 2023

Nasluchadla má již Mac doma a pilně se učí, jak vypadá svět plný zvuků a vzruchů!

Společně s dalšími kolegy se připravuje na nový výjezd na Ukrajinu, kde bude nasazovat ten svůj život, aby zachránil mnoho jiných. 

Sbírku proto neukončujeme a peníze navíc jdou přímo na nákup vybavení, které bude Standa potřebovat ke své práci. Ať už je to zdravotnický materiál, nebo specifická výstroj pro pohyb v horké zóně. 

Děkujeme, že jste s námi. Maca můžete sledovat na twitteru @Mac62971351 , kde je sice nový – ale učí se rychle. 

KVALITNÍ NASLOUCHÁTKA ABY MOHL STANDA DÁLE SLOUŽIT

Standa „Mac“ prostě potřebuje kvalitní sluchadla. Nejde jen o to, aby slyšel a mohl se v klidu věnovat každodenním povinnostem. Jde o to, že sluchátka potřebují vydržet i náročné podmínky, kterým jako záchranář čelí. 

Vybrali jsme  po konzultaci se specialisty naslouchátka Oticon MORE která jsou otestovány přímo na jeho uších. Jedno stojí 25 tisíc, dohromady tedy 50 000 Kč. Dalších 5 000 Kč stojí dobíjecí stanice. Sedm tisíc přispěje pojišťovna. 

Proto od vás potřebujeme pomoci získat jen 48 000 Korun, díky kterým bude Mac opět plnohodnotný manžel, otec i kamarád se kterým se nebudeme bát žádné šlamastiky. 

Víme, že je to investice, která se celé naší společnosti mnohonásobně vrátí.

Pokud se podaří vybrat více, investujeme další prostředky do vybavení nutného pro jeho osobní ochranu a do zdravotnického materiálu, který tam využije ke své práci. 

Kategorie: Humanitarian

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *