Složili jste se na IFAKy pro ukrajinské obránce

Publikoval(a) administrator dne

Jsme spolužáci ze střední školy a kamarádi. Naším společným zájmem byla vždycky hlavně příroda a jednou z našich akcí (Pavel a Hanka) byla na jaře roku 2022 cesta do jihoafrických národních parků. Když jsme ráno 24. 2. 2022 po dlouhém letu přistáli v Johannesburgu a zapnuli telefony, čekala nás šokující zpráva: Naplnily se nejhorší předpovědi a Rusko napadlo Ukrajinu. Doma v Evropě začala válka a my jsme od toho všeho byli tak strašně daleko.

Po návratu z JAR jsme se rozhodli uspořádat sbírku na pořízení zdravotnického vybavení pro ukrajinské vojáky a válkou zasažené civilisty. Během jednoho týdne se nám podařilo vybrat víc než 100.000,- Kč, pořídit potřebné zdravotnické prostředky a spolu s dalším humanitárním materiálem je odvézt do ukrajinského Lvova. Za několik dní jsme potom dostali informaci, že vše bylo doručeno do blízkosti tehdejší fronty a předáno k okamžitému využití.

Uplynuly dva roky a válka na Ukrajině bohužel pokračuje. Civilní obyvatelstvo se stále potýká s nedostatkem běžného zdravotnického materiálu a neutěšená je i situace mnoha ukrajinských vojáků, kteří na frontě denně nasazují svoje životy. Absence potřebného vybavení při ošetření raněných vede ke ztrátám životů a trvalým následkům na zdraví. Někdy jen proto, že se k raněnému včas nedostal zdravotnický profesionál a nebylo k dispozici potřebné vybavení k akutnímu ošetření. Rozhodovat mohou desítky minut. Od našich kontaktů v místě máme informaci, že je to pořád velmi reálný problém. Dostatečným vybavením by měl disponovat každý voják, zdravotník nebo i kdokoliv další, kdo se pohybuje v místě bojů. A bohužel tomu tak stále není. Rozhodli jsme se proto ještě spolu s Radimem uspořádat další sbírku a tentokrát pořídit zejména tzv. IFAKy, tedy individuální speciálně vybavené lékárny určené pro snadné nošení v terénu.

O velikonočním víkendu na konci března pořízený materiál osobně dopravíme na Ukrajinu a stejně jako před dvěma lety jej ve Lvově předáme ukrajinské straně, případně jej podle situace dopravíme na jiné dohodnuté místo na Ukrajině. Následně bude vše již ukrajinskou stranou převezeno do oblasti poblíž Bachmutu a předáno konkrétní vojenské jednotce Národní gardy Ukrajiny (číslo jednotky neuvádíme, ale máme jej k dispozici).

Před dovozem humanitární pomoci na Ukrajinu budeme muset vyřídit potřebná povolení, což může trvat až tři týdny. Sbírku bychom proto chtěli ukončit již na konci února.

Předmět naší sbírky vychází z požadavku konkrétní vojenské jednotky Národní gardy Ukrajiny, se kterou jsme zprostředkovaně v kontaktu a které bude všechen materiál předán. Peníze ze sbírky budou použity na nákup tzv. IFAKů (zkratka anglického Individual First Aid Kit), tedy lékárniček první pomoci pro jednotlivce. Lékárničky obsahují podle zvoleného typu např. taktické škrtidlo, hemostatickou gázu pro ošetření masivního krvácení, dekompresní jehlu, hrudní chlopeň pro ošetření pneumothoraxu, taktický tlakový obvaz izraelského typu, speciální gázu pro ošetření popálenin, nosní vzduchovod, speciální taktické zdravotnické nůžky a bezpečnostní skalpel. Případně bude jako doplnění pořízen i další potřebný obdobný zdravotnický materiál. IFAKy mohou být pořízeny jako celek včetně zdravotnického vybavení, nebo mohou být sestaveny z jednotlivých komponent. Nakoupíme kvalitní produkty, k čemuž využijeme dlouhodobé vztahy mezi zřizovatelem naší sbírky spolkem Zdravotnízajištění z.s. a českými dodavateli.  Lékárničky tak pořídíme za výhodnou cenu a budeme moci garantovat i jejich kvalitu, což je zcela zásadní.

Cílovou částku sbírky jsme nastavili na 100.000,- Kč, tedy v hodnotě, jakou se nám podařilo získat před dvěma lety. Cena jedné lékárny činí přibližně 3.000 Kč. Od jednotky máme informaci, že by potřebovali minimálně 30 ks lékárniček. Pokud by vybraná částka výrazně přesáhla 100.000,- Kč, sbírku navýšíme o milník, mohl by být zároveň pořízen dron určený pro záchranu v terénu, který jednotka rovněž potřebuje.

Veškeré vybrané peníze použijeme na nákup zdravotního materiálu a DJI dronu, dopravu zajistíme vlastními silami a na vlastní náklady.

Kategorie: Humanitarian

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *